Unió Democràtica de Catalunya dóna suport a la candidatura d’Oswaldo Payá al premi Nobel de la Pau

DSCF6298http://www.unio.org/actualitat/detall_noticies.asp?id=11698
09/02/2012

El president del comitè de govern, Josep A. Duran i Lleida, remarca en la carta enviada al comitè de nominació que donar a Oswaldo Payà el premi Nobel de la Pau “representaria una contribució important a la transició pacífica a la democràcia a Cuba”

Unió Democràtica dóna el seu suport a la candidatura del dissident cubà Oswaldo Payá al Premi Nobel de la Pau de 2012. El president del comitè de govern, Josep A. Duran i Lleida, ha enviat una carta de suport als membres del comitè de nominació del premi Nobel de la Pau a Oslo per subratllar que atorgar-lo “ a un defensor de la pau i de la no violència representaria una contribució important a la transició pacífica a la democràcia a Cuba”.

En la seva carta, Duran i Lleida remarca que concedir el Nobel de la Pau a “l’activista més important de la democràtica a Cuba representaria fer una gran contribució a la pau i a la democràcia a un poble que durant massa temps ha estat provat dels seus drets humans i serviria també d’inspiració a tots els que pacíficament lluiten contra l’opressió”

El secretari de relacions internacionals d’Unió i diputat al Parlament Europeu, Salvador Sedó, subratlla “el que representa Oswaldo Payá com a líder de l’oposició a Cuba i la seva lluita pacífica contra un règim dictatorial i repressiu”.

Oswaldo Payá Sardiñas ha estat durant molts anys el principal líder dissident a Cuba. La seva lluita pren com a referents a Martin Luther King i Gandhi i la seva resistència pacífica de la no-violència contra l’opressió. “Payá -afirma Sedó- creu fermament en els drets inalienables de tot ésser humà, i sobretot en la llibertat d’expressió. Només quan els cubans expressin lliurement la seva opinió es podran començar a resoldre els problemes de Cuba”.

Payá va intentar concórrer a l’elecció de l’Assemblea Nacional el 1992 i el 1997, però li van negar el registre com a candidat. A partir de 1996 va dirigir el Projecte Varela, acceptant la legislació cubana i les garanties que la Constitució de Cuba teòricament ofereix. Va reunir 25.000 signatures, (la legislació cubana només en reclama 10.000) per demanar un referèndum. Les autoritats li van denegar el permís, el van detenir i van condemnar desenes de líders del projecte a llargues penes de presó. El secretari de relacions internacionals d’Unió puntualitza que “Oswaldo Payá no ha rebut mai suport dels Estats Units malgrat les campanyes difamatòries que el regim cubà ha fet”.

L’eurodiputat ha recordat que Oswaldo Payà va rebre l’any 2002 el Premi Sajarov del Parlament Europeu per la seva defensa dels dret humans. I ha afegit que “avui, malgrat alguns casos d’alliberament dels presos amb l’exili forçós, la realitat no emmascara que la repressió a Cuba continua sent brutal, fins i tot més des de la transferència del poder de Fidel Castro al seu germà Raül. La xifra de detencions va créixer el 2011, en relació al 2010.”

Buscar

Archivo

Temas